Hoe kies je een padel racket?

Hoe kies je een padel racket?

Met zoveel keuze is het lastig om een padel racket te kiezen. Er zijn letterlijk honderden rackets beschikbaar. Je bent dan al snel geneigd om voor een padel racket te gaan van een herkenbaar merk, een goedkoop racket of iets wat je gewoon simpelweg mooi vind. 

Dat is jammer wat je racket is het beste gereedschap op het veld. En zonder racket dat bij jouw past kan je niet het maximale uit jezelf halen en loop je al gauw achter op je tegenstanders. 

Maar hoe kies je dan een Padel racket? We hebben de belangrijkste punten waar jij rekening mee moet houden op een rij gezet. 

Bij het kiezen van een racket gaat het niet om het uiterlijk. Om een padel racket te kiezen moet je rekening houden met de vorm, de balans, de samenstelling van de kern en het blad en het gewicht van het racket. De keuze hangt heel erg af van je ervaring. Boven alles moet je racket comfortabel aanvoelen.

We geven in deze post een aantal hulpmiddelen waar je op moet letten bij het kiezen van een racket en geven we je een selectie van rackets die wij aanraden.

Vergeet niet dat een racket keuze voor iedereen uniek is. Het padel racket van je buurman is misschien geen goede fit voor jou.

De vorm van het racket

De vorm van je racket speelt de belangrijkste rol. Rackets komen in 3 vormen die het blad van het racket beschrijven: rond, druppel of traan en diamant. 

Ook al lijkt het verschil minimaal, iedere vorm brengt zijn voor en nadelen mee die afhankelijk zijn van je speelniveau 

Padel racket vormen

Balans

De vorm van het racket heeft direct invloed op de zogeheten balans. Balans beschrijft hoe ver het zwaartepunt van het handvat is. 

Hoe hoger het zwaartepunt, des te lastiger het racket te gebruiken is. Een diamantvormig racket correct gebruiken in alle situaties op de baan vereist veel techniek. Het is daarom aangeraden om eerst met een racket te beginnen met een lager balans.

Een ronde vorm

Dankzij de grote oppervlakte van het racket is het makkelijker om de bal goed te raken én terug te spelen. De “sweet spot” is bij deze rackets dan ook veel groter.

Een Padel racket met een ronde vorm is perfect voor beginnende spelers. 

Als je net begint met Padel is dit soort racket een aanrader.

Ronde vorm kort samengevat:

Padel racket rond

  • Doelgroep: beginnende spelers
  •  Vorm: Rond
  • Oppervlak: Groot
  • Balans: dichtst bij het handvat, meeste controle, minste kracht
  • Speelstijl: verdedigend

 

Een druppel/traan vorm

Bij een Padel racket met een druppel of traanvormige vorm lopen de zijkanten lopen scherper naar boven dan een rond racket. Hierdoor is  wel het oppervlak iets kleiner. 

De druppel of traan vorm is perfect voor spelers met ervaring. Niet alleen ervaring met Padel maar ook andere sporten zoals squash, tennis of badminton; enig racket ervaring. 

Dit soort rackets bieden de perfecte combinatie tussen kracht en controle.

De meeste Padel spelers gebruiken dit soort rackets

Druppelvorm kort samengevat:

Padel racket druppel

  • Doelgroep: spelers met ervaring
  • Vorm: druppel/traanvormig
  • Oppervlak: Medium
  • Balans: dichtst bij het handvat, medium controle, medium kracht
  • Speelstijl: veelzijdig

 Een diamant vorm

Een Padel racket met een diamantvorm is te herkennen aan de strakke lijnen naar de bovenkant van het racket.

Een diamantvorm is voor spelers met veel ervaring. Deze spelers kennen alle ins en outs van het spel en spelen aanvallend. Ze halen niet meer voldoende kracht uit een racket met een druppel vorm

Het oppervlak van dit soort racket is het kleinst en dus de “sweet spot” ook. Dit maakt het moeilijk de bal goed te plaatsen op het racket en goed terug te spelen als je niet genoeg de techniek beheerst. De balans bevindt zich dan ook hoger in de kop.

Perfect voor spelers met veel ervaring en professionals.

Diamant vorm kort samengevat:

Padel racket diamant

  • Doelgroep: veel ervaring/profs
  • Vorm: diamant
  • Oppervlak: kleinste
  • Balans: dicht bij het midden van het blad. Meeste kracht, minste controle.
  • Speelstijl: aanvallend

Het blad en de kern van het racket

De combinatie van de kern en het blad van een padel beïnvloeden hoe padel ballen reageren op  je racket en hoeveel werk je zelf nog moet doen.

Het blad

Het blad is de kant van het racket waar de ballen op stuiteren. Merken gebruiken meerdere soorten materialen voor het blad van het racket.:

  • Glasvezel
  • Koolstofvezel 
  • Grafiet. 

Vaak wordt een mix van de 3 materialen gebruikt in verschillende lagen. Hoe meer lagen, hoe langer het racket mee gaat.

Goedkopere rackets zijn vaak gemaakt van glasvezel en gaan minder lang mee.

De samenstelling van je blad heeft direct invloed op de stugheid van je racket en dus hoe deze reageert op een bal. Hoe meer lagen, hoe stugger en dus hoe beter je best je moet doen om kracht uit het racket te krijgen.

De kern 

De kern van een racket heeft invloed op hoe de kracht van de bal wordt geabsorbeerd en hoeveel kracht je moet zetten om de bal weg te slaan.

De meeste rackets hebben een kern van soepel schuim of stugger EVA-rubber (EVA staat voor “Ethyleen Vinyl Acetaat”, maar dat hoeven we niet te onthouden). De laatste tijd worden rackets gemaakt van polyethyleen.

  • Soepele kern (schuim):  meer kracht, minder controle. Ideaal voor beginners
  • Hardere kern (EVA-rubber of polyethyleen): minder kracht, meer controle. Wordt aangeraden voor ervaren spelers spelers. Rackets met deze kern gaan ook langer mee.

Kijk dus goed waar een racket van gemaakt is en wat de combinatie is van de kern en het blad. Om dit wat makkelijker te maken hebben fabrikanten dit vermeld op het frame. 

Dit kan je vinden onder “ball output” of in het Spaans “salida de bola”. Hoe hoger het cijfer hoe soepeler je racket, waarbij 100 het hoogste is.

Het gewicht van het Padel racket

Wil je een padel racket uitkiezen houd dan rekening met het gewicht. Het heeft veel invloed op hoe jij je racket gebruikt. 

Het gewicht dat je kiest is afhankelijk van een aantal factoren zoals je speelniveau, gewicht, lengte en kracht. 

Over het algemeen kiezen mannen voor een zwaarder racket, maar dit is geen vaste regel. Hoe lichter het racket, hoe meer controle. Hoe zwaarder het racket hoe meer kracht. 

Niet te zwaar

Zelfs al lijkt 30 gram niet veel (ongeveer het gewicht van 7 suikerklontjes) kan het een groot verschil maken. Dit gewicht moet je gedurende een hele wedstrijd verplaatsen. 

De meeste wedstrijden duren een paar uur waarin je misschien wel een kleine honderd keer je racket door de lucht beweegt en ballen opvangt. 30 gram verschil is dan al gauw veel, dus kies vooral niet een te zwaar racket.

Officiële gewichten:

De uiterste gewichten van een padel racket zijn vastgelegde door de internationale padel federatie. Dit is 320 tot 400 gram met een marge van 10 gram. Het zal bijna niet voorkomen dat rackets gemaakt worden buiten deze richtlijnen, anders zou je het racket niet kunnen gebruiken (bij wedstrijden bij voorbeeld).

 Dit raden wij aan

  • Beginners: tussen 365 en 375 gram
  • Ervaren: tussen 375 en 385 gram
  • Prof: tussen 385 en 395 gram

Uiteindelijk gaat het erom dat je een racket kiest die lekker speelt en waar je geen blessures van krijgt. 

Dikte van het racket

Vanuit de Padel federatie zijn de regels voor de dikte vastgesteld: Tussen 36 en 38 millimeter. 

Voor jongere spelers is echter een dikte van 35 millimeter aangeraden.

 

Hoeveel voor een nieuw padel racket?

Het enige wat er nog in de weg staat is beslissen hoeveel je uit wilt geven. Om je te helpen deze keuze te maken is het belangrijk om te weten hoe vaak je Padel speelt.

Als je vaak speelt is interessant om iets meer geld uit te geven aan een racket dat een paar jaar langer meegaat.

Als je een beginner bent, niet vaak speelt en graag een eigen racket wilt kopen kan je het beste een goedkope versie aanschaffen rond de €30-60. 

Let wel op dat de keerzijde van de lage prijs is dat deze rackets vaak gemaakt zijn van goedkopere materialen zoals glasvezel. 

De kwaliteit is lager dan koolstof rackets en gaan vaak sneller stuk. Er komen al snel deuken en breuken in het blad, vooral als je hard slaat.

Een goede kwaliteit racket gaat 2 tot 4 jaar mee voor ze echt minder presteren. 

Speelt je racket na een jaar niet meer lekker dan kan je ook een nieuwe grip of zelfs een overgrip proberen.

 Test je nieuwe racket

Het makkelijkste om te weten welk racket je zou moeten kopen is testen. Het is vooral belangrijk om alle spelsituaties te testen om erachter te komen of het racket bij je past.

  • Padel clubs hebben vaak een aantal rackets die je voor een laag tarief kunt huren. Of misschien heeft een speler het model dat je op het oog hebt.
  • Veel winkels hebben ook de mogelijkheid om hun producten te testen.

Op deze manier weet je wat het beste bij je past, voordat je een definitieve en wellicht dure aankoopt maakt.

Als dit geen optie is kan je altijd de reviews lezen op een vertrouwde Padel website.

Conclusie

Hoe kies je een Padel racket? We hebben verschillende belangrijke aspecten bekeken zodat jij het beste racket kan kiezen:

  • Vorm: rond voor beginners, druppel voor ervaren spelers of diamant voor profs of zeer ervaren spelers.
  • Gewicht: beginnende spelers: tussen 365 en 375 gram, ervaren spelers: tussen 365 en 375 gram en professionele spelers: tussen 385 en 395 gram
  • Compositie: soepele kern (schuim) voor beginners, hardere kern (EVA-Rubber of polyethyleen) voor ervaren spelers
  • Dikte: tussen 36 en 38 mm
  • Prijs: dit ligt heel erg aan hoe vaak je bent te gaan spelen. Goedkopere rackets gaan vaak minder lang mee.
  • Testen: test het racket goed in iedere spel situatie vóór je het koopt of lees de reviews online.

Het perfecte padel racket bestaat helaas niet. Hoe vaker je speelt hoe meer je groeit binnen de sport. Niet alleen word je beter in het gebruik van je racket maar ook hoe je speelt.

Kies een padel racket waar jij je het beste bij voelt en neem genoeg tijd om te beslissen. Je kunt beter iets meer investeren in een racket waar je lekker mee speelt en die een aantal jaar mee gaat dan in een racket dat binnen een paar maanden al flink versleten is.

Overige artikelen

Social Media

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categorieën