Als je het over een grip hebt heb je het over het handvat die er voor zorgt dat jij het racket goed kunt vasthouden en geen blessures oploopt. Je handvat kan bestaan uit meerdere grips die allen zorgen dat je comfortabeler speelt.
Wist je dat sommige professionals wel 7 overgrips op hun padel racket zetten? Dat doen ze om beter te kunne presteren. Een grip kan het verschil zijn tussen een goede en slechte ervaring op de baan.
Hoe kies je een padel grip?
Om te weten welke grip je nodig hebt moet je kijken naar wat je nodig hebt. Zoek je meer zweet afvoering, demping, grip of demping? Dit kan allemaal opgelost worden door een onder grip of een basisgrip.
In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten en wat je nodig hebt.
Verschillende aspecten van een grip:
Een grip speelt een belangrijke rol. Het is niet alleen een laag rubber maar een verlengde van je lichaam met je padel racket en deze moeten goed samen kunnen werken. En moet daarom voldoen aan de volgende punten:
Bij het kiezen van een grip moet je op de volgende aspecten letten:
- Structuur van de grip – Gladde grips bieden geen grip en hierdoor beweegt je racket in je hand. Dit wil je vermijden. Met een stroevere grip blijft je racket beter in je hand zitten
- Dempende werking – Dikkere grips bieden meer demping. Demping voorkomt blessures in je arm.
- Zweet absorberend – Hoe meer poriën (gaatjes) een grip heeft hoe meer zweet het kan absorberen.
Ondergrip en overgrip
Als we spreken over een grip kan dit beide ondergrip of overgrip betekenen
- Het achthoekige handvat van je padel racket is gemaakt van het frame van je racket met daaroverheen een dikke laag synthetisch materiaal. Dit noemen we de basis grip (of ondergrip. Een basisgrip zit altijd op een racket en is meestal veel dikker dan een overgrip
- Iedere volgende laag bovenop je basisgrip noemen we een overgrip. Deze lagen worden aangebracht op initiatief van de speler zelf. Een overgrip wordt meestal aangebracht om het handvat dikker te maken of andere aspecten te verbeteren. Een overgrip wordt aangebracht naar wens.
Of je een overgrip nodig heb is geheel afhankelijk van de persoon en van het racket. Een basisgrip kan al genoeg zijn voor een goed speelcomfort.
Ondergrip
De basis grip speelt de grootste rol in de demping. Dat houd in dat het de impact van een bal verlicht zodat je deze makkelijker terug kunt spelen.
Het is dus essentieel dat deze eerste laag op je racket is aangebracht wanneer je gaat spelen. Anders loop je al snel blessures op. Het is niet voor niets dat ieder nieuw gekochte racket deze basisgrip heeft.
Daarnaast is de basisgrip iets meer poreus. Er zitten meer gaatjes in het materiaal. Dit bevordert de afvoer van zweet. Zo blijft je racket stabieler in je hand en glijd het niet alle klanten op.
Heb jij tijdens het spelen last van zweterige handen? Kijk dan vooral naar basisgrips die zweetafvoer bevorderen.
Overgrip
Ook al is je racket gloednieuw kan het zijn dat je nog een paar aanpassingen moet doen om te voldoen aan jouw lichaam een speelstijl. Hier is een overgrip ideaal voor.
Een overgrip wordt aangebracht bovenop een onder grip en zorgt er voornamelijk voor dat je handvat iets dikker wordt.
Iedere extra overgrip verdikt het handvat met ongeveer 1 mm, dit ligt er natuurlijk aan welke dikte jij kiest.
Maar een overgrip gaat niet alleen over dikte. Het kan de bepaalde aspecten van je racket verbeteren waar we eerder over gesproken hebben: zweetafvoer en demping.
Ga voor een witte grip
Grips zijn te verkrijgen in alle kleuren van de regenboog. Alhoewel er geen groot verschil bestaat tussen de kleuren is er echt één het beste keuze: wit.
Dit komt doordat gekleurde grips behandeld zijn. Door dit proces wordt het minder poreus en absorbeert het zweet minder goed.
Na een aantal maanden merk je gewoon dat een gekleurde grip minder goed presteert.
Als je eenmaal de goed grip hebt gevonden komt het moment om deze aan te brengen op het racket.
Voorkom of verlicht blessures
Heb jij na een potje padel last van je pols, arm of elleboog? Dan kan het heel goed zijn dat je het padel racket verkeerd vast hebt. Als je hier vaker last van hebt is de kans groot dat je er een blessure aan overhoud op lange termijn.
- Als je handvat te klein is compenseer je door harder te knijpen in het handvat. Dit zorgt al snel voor spierpijn en eventueel blessures.
- Als je handvat te groot is legd dit daarentegen weer te veel stress op je pols en ben je minder wendbaar.
De dikte van je handvat kan je aanpassen door een dikkere basisgrip aan te brengen of meerdere overgrips. Dit is geheel aan jou.
Een extra overgrip testen
Een overgrip voegt vooral extra dikte toe aan het racket. Daarnaast is het een goedkope oplossing om problemen met je handvat op te lossen.
Alhoewel een overgrip kan helpen met het voorkomen van problemen is het geen garantie. Het is belangrijk dat je zelf uittest of een overgrip wel een oplossing is:
- Kijk eerst of er inderdaad ruimte overblijft
- Is dit het geval? Voeg dan één overgrip toe en test het tijdens een potje padel
- Als dit inderdaad comfortabeler speelde kan je er nog één toevoegen en dit nog een keer testen
- Etc.
Maar pas wel op met de hoeveelheid overgrips.
Hoe meer overgrips je om het handvat wikkeld, hoe minder gevoel je hebt met je racket. Let er dus goed op dat je goede balans overhoudt tussen grip en wendbaarheid.
Kosten
Een nieuwe grip hoeft absoluut niet duur te zijn. Een gemiddelde grip kan je al voor rond de €5,- krijgen. Meestal zitten er 3 of meer in een verpakking waardoor je goed kunt testen wat voor jou de ideale dikte is.
Let goed op dat je niet de goedkoopste grip koopt. Deze lijken hetzelfde maar gaan vaak veel minder lang mee. Op lange termijn ben je dus vaker je grip aan het vervangen en kost het dus ook meer. Dat zou zonde zijn.
Hoe lang gaat een padel grip mee?
Door het constant stevig vast te knijpen, zweet en beweging wordt een grip langzamerhand slechter. De genoemde eigenschappen van worden minder:
- Meer trillingen
- Je handvat blijft nat van het zweet
- Het racket blijft niet meer stabiel in je hand tijdens het spelen.
Je grip gaat ongeveer even vaak per jaar mee als dat er uren per week mee gespeeld wordt. Dat betekend dus dat als je 1 uur per week speelt, je basisgrip in principe 1 keer per jaar vervangen zou moeten worden.
Dit is de algemene regel. Daarnaast hangt het wel enorm af van hoeveel overgrips je over een basisgrips hebt natuurlijk.
Moet je de grip vervangen?
Kijk vooral naar de algemene staat van het handvat en vraag jezelf af of je nog wel lekker speelt
- Voert je grip nog goed zweet af?
- Blijft je racket stevig in je hand zitten tijdens het spelen?
- Is er nog genoeg ruimte tussen je vingers en handpalm?
- Dempt je racket nog genoeg?
Als je antwoord ja is op iedere vraag dan kan je nog wel even door maar hou het wel in de gaten.
Hoe vervang je een grip?
Als je toch merkt dat je minder comfortabel speelt dan kan je het altijd nog vervangen
Gelukkig zijn grips heel makkelijk te vernieuwen. Een nieuwe aanbrengen, of het nou een basisgrip of overgrip is vrij makkelijk. Dit kan je laten doen door een lokale winkel of je kunt het helemaal zelf doen.
Wij raden aan om het zelf te doen omdat het kosten scheelt en omdat het niet moeilijk hoeft te zijn.
Je kunt hier de complete uitleg vinden
[Hoe zet je een grip op je racket?]
Conclusie
Het is noodzakelijk om op tijd de grip van het padel racket te vervangen. Een nieuwe grip is een prima manier om nieuwe leven te blazen in je padel racket en zo meer van het spel te kunnen genieten.
Het is ook een oplossing om blessures te voorkomen of bestaande blessures te verlichten.
Probeer langzaam uit wat het beste voor je werkt. Het kan best een aantal padel sessies duren voor je de perfecte grip hebt gevonden. Neem dus vooral de tijd en wikkel niet meteen je racket vol met grips.
Hoe vaak vervang jij je grip? Laat het ons weten.
Succes op de baan!