Waarom is een grip belangrijk.
Je grip is de directe verbinding tussen je hand en je racket. Een grip zorgt niet alleen voor demping maar ook dat jij je racket goed vasthoudt. Erg belangrijk dus als je blessures wilt voorkomen.
Een grip is dus belangrijk. Gelukkig is het erg makkelijk om een extra grip of een nieuwe op je padel racket aan te brengen.
Overgrip of basis grip
Alle padel rackets worden standaard geleverd met een basis grip. Dit is de eerst laag tussen het frame van het racket en je hand. Deze moet er absoluut opzitten.
Een overgrip is de laag die daar over heen kan. Het is een tweede laag boven op de basisgrip en iedere laag daarboven op. Deze laag wordt op het initiatief van de speler aangebracht.
In tegenstelling tot een overgrip is een basisgrip veel dikker.
Heb jij je nieuwe grip al bij de hand? Dan leggen we je hieronder hoe je een nieuwe grip op je racket zet.
In de uitleg gebruiken we de volgende grip: HEAD overgrip – Dry:
Ondanks dat we aanraden om een witte grip aan te schaffen heb hier gekozen voor een zwarte overgrip van Head, maar dit is meer een persoonlijke voorkeur.
De kleur past beter bij het racket. Ook ziet zwart er beter uit na intensief spelen op lange termijn in tegenstelling tot wit.
Hoe zet je de grip op je padel racket?
1. Check het handvat
- Verwijder eventueel de oude grip. Plaats je een nieuwe basisgrip? Verwijder dan de oude basisgrip.
- Maak het handvat schoon, verwijder eventueel lijmresten van een vorige grip
2. Maak de lus vast
- Maak een knoop in je armlus zodat hij niet in de weg zit.
3. De nieuwe padel grip
- Maak de verpakking open
- De nieuwe grip bestaat uit twee delen:
- Een stuk kunstof band; dit is de grip en hier beginnen we mee
- Een stuk tape of grip holder om de grip mee vast te zetten. Houd deze binnen handbereik
4. De nieuwe grip
- Rol de grip uit
- De grip diagonaal afgeknipt aan één kant met een plakkertje aan het uiteinde. dit is het begin.
- Haal het plakkertje er af (niet alle grips hebben dit).
- Het kan zijn dat jouw grip aan de achterkant folie die een plakkende band beschermt. Haal deze folie er af
5. Plak één stuk aan het racket.
- Pak het racket en zet het met het blad tussen je benen. Dit maakt het makkelijker
- Pak de grip
- Plak de grip tegen de dop van het padelracket.
- De diagonale kant wijst naar het blad.
- De rechte kant naar de onderkant van het racket.
6. Wikkel de grip om het racket
- Als de ene uiteinde aan het racket is geplakt kan je beginnen met wikkelen
- Probeer ⅓ van de grip te overlappen op de volgende laag.
- Wikkel de grip tot je de onderkant van het blad bereikt. Dit is dus totdat het handvat breder wordt.
7. Zet de grip vast
- Als de grip éénmaal goed om het handvat gewikkeld zit kan je het vast zetten
- Pak de bijgeleverde tape en plak het om het uiteinde van de grip.
- Het kan zijn dat het uiteinde van je grip nog zichtbaar is. Knip deze dan diagonaal af en verstop het onder de laag tape.
- De bijgeleverde tape is niet altijd even lang genoeg. Isolatie tape werkt ook perfect.
Waarom een basisgrip?
Een overgrip is niet verplicht. Alleen een basis grip (of onder grip) is bijna verplicht. De basisgrip dempt namelijk alle klappen van de bal zodat je lichaam het minder zwaar te verduren heeft.
Als je dit niet zou hebben zou je constant blessures hebben.
Waarom een overgrip?
Een overgrip is bedoeld om bepaalde aspecten van je racket te verbeteren zoals de dikte van het handvat, zweet absorptie en houvast.
Hoeveel overgrips kan ik op mijn racket zetten?
Je kunt zoveel overgrips om het handvat heen kunnen binden als je zelf zou willen. Bepaalde professionals gebruiken zelfs 7 overgrips om lekker te kunnen spelen.
Dit betekend niet dat jij dit ook zou moeten doen. Overgrips zijn echt bedoeld om je speelcomfort te verbeteren en blessures te voorkomen. Hou dit dus goed in de gaten
Waarom het belangrijk is je grip te vervangen
De rol van een grip is om je speelcomfort te verhogen.
- Het houd trillingen tegen van de ballen op je racket
- Het zorgt er voor dat je het racket goed vasthoudt
Zweet, wrijving en stevig vasthouden zorgen er langzamerhand voor dat je grip hier niet meer aan kan voldoen. Hoe vaker je racket wordt gebruikt hoe sneller deze slijt.
Tijdens het spelen knijp je hard in het racket waardoor je grip dunner wordt. Hierdoor hou je op een gegeven moment je racket niet meer goed vast en ga je harder knijpen waardoor je steeds meer energie kwijt bent.
Ook zweten je handen en dit tast je grip aan. Je grip wordt gladder en moeilijker vast te houden en op den duur verliezen je handen houvast. Hierdoor kan je racket gaan draaien of schuiven in je hand.
Op lange termijn kan het dus echt je spel belemmeren en zelfs voor blessures zorgen zoals een tennis elleboog. Basisgrip of overgrip, door intensief gebruik moet je ze af en toe vervangen.
Hoe vaak moet je je grip vervangen
De gouden regel is dat een grip even vaak per jaar vervangen moet worden vervangen als je er per week in uren mee speelt.
Kort uitgelegd: als je 1 uur per week padel speelt zou je de grip 1 keer per jaar moeten vervangen.Dit geld voor beide basisgrip en overgrip
Wel gaat deze regel puur om de grip die in contact staat met je hand. Als je basisgrip onder 2 lagen overgrip zit dan slijt deze natuurlijk minder snel.
Gelukkig zijn overgrips niet heel duur en kun je dit goedkoop zelf doen dankzij onze uitleg. Houd je grip goed in de gaten en vervang het wanneer nodig.
Wat is een goede padel grip voor zweethanden?
Heb je last van zweethanden en blijft je racket niet goed in je hand zitten? Kijken dan vooral naar vochtabsorberende of vochtafvoerende grips, Deze hebben over het algemeen meer poriën dan gewone grips.
Daarnaast is het verstandig om een witte grip te kiezen. Waarom? Omdat grip eigenlijk alleen wit zijn. Vervolgens worden de grips in een verfbad gedaan om een kleur te geven. De verf zorgt wel voor een mooie kleur, echter is de vochtabsorberende werking minder omdat de poriën verstopt zitten met verf en dus kleiner zijn geworden dan bij witte grips.
Heb je alleen last van zweethanden in de zomer? Dan kan je nog iets anders proberen. Een grip lotion. Je smeer de lotion in gel vorm op. Vervolgens verdampt de gel en laat deze poeder achter. Dit is magnesiumpoeder.
Magnesiumpoeder wordt ook gebruikt door bergbeklimmers en mensen in de atletiek om hun handen stroef te maken. Perfect voor zweethanden dus.
Waar kan ik een padel grip kopen?
Je kunt een padel grip kopen bij de meeste webshop en local sportwinkels. Er zit trouwens weinig verschil tussen een tennis overgrip en een padel overgrip. Als de padel grip keuze te klein is kun je dus altijd kijken naar een tennis racket grip.
We raden aan om een grip niet te goedkoop aan te schaffen. Ook al scheelt het misschien vandaag wat in de portemonnee kan het op lange termijn juist meer geld kosten.
Goedkopere grips gaan vaak minder lang mee. Na het knijpen, zweten en wrijven gaat een goedkope grip vaak korter mee.
Je hebt al een redelijke grip vanaf €2.50 of €7.50 voor een pak met 3 grips.
Welk merk padel grip?
Het merk maakt niet heel veel uit. Wel raden we niet aan, zoals we hierboven uitleggen om een goedkope grip te nemen
Wat is een hesa grip?
Je hebt er vast wel eens over gehoord of gelezen. De meeste padel shops bieden het ook aan. Maar wat is een Hesagrip?
De hesagrip is een gepatenteerde basis grip voor padel rackets gemaakt door padel merk Bullpadel. Het merk vertelt zelf dat de basisgrip voor beter comfort zorgt op de baan dankzij een ergonomisch design.
De hesagrip zou vooral de spanning op de spieren in de voorarm verlagen waardoor je meer kracht uit je racket kunt halen.
Wij hebben hem zelf nog niet uitgeprobeerd maar mocht je geïnteresseerd zijn…
Wat is grip tape
Grip tape is hetzelfde als een overgrip. Er is geen verschil