Er zijn niet veel dingen waar je invloed op hebt tijdens een game. Maar zolang je de basis goed hebt staan alle kansen aan jouw kant. Een actieve houding, je plaatsing op het veld maar ook hoe jij je racket vasthoudt.
Bewust je padel racket goed vasthouden kan al heel veel schelen hoe jij presteert op de baan. Niet alleen aan het begin van een punt maar gedurende een hele rally.
De service, een volley, een smash, een korte of lange bal. Als jij je racket goed vasthoudt in iedere situatie staat niets meer in de weg om de punten te scoren.
Hoe hou je een racket vast? Het is belangrijk om te beginnen met waarom een goede handgrip belangrijk is en vervolgens geven we je een paar tips.
1. Pak je racket goed vast
Met handgrip bedoelen we de manier waarop jouw vingers zich om het racket heen wikkelen. Er bestaan tientallen grepen die afhankelijk zijn van je speelniveau en aan de situatie waar jij je in bevindt.
Om het wat makkelijker te maken richten we ons op de meest gebruikte grip door zowel beginnende als ervaren padel spelers: de “Continental” of ook wel de “Hamer” grip.
Deze grip is het makkelijkst om te leren voor beginnende padel spelers. Daarnaast is het makkelijk om te checken of je grip nogsteeds goed is gedurende een rally.
Er zijn twee manieren om deze grip goed onder de knie te krijgen:
Gebruik de rand van je racket
Dit vinden wij de beste manier omdat je dit snel en makkelijk kunt doen.
Instructies:
- Hou je padel racket bij het blad vast met je voorkeurshand. Je duim aan één kant en je andere 4 vingers aan de andere kant
- Glij met je hele hand van het blad naar de grip totdat de onderkant van je palm de onderkant van het handvat heeft bereikt
- Sluit je hand.
- Je hebt nu de continental grip
Een makkelijke geheugensteun: het is alsof je gaat hameren met je padel racket. Dit is dus makkelijk te checken in een actieve situatie.
Het mooie aan deze manier is dat je dit altijd helemaal zelf kunt doen. Ook als je twijfelt aan je grip tijdens een wedstrijd en omdat het makkelijk is om uit te voeren kan je dit vaker doen gedurende een wedstrijd.
Schud de hand van je racket
Bij deze methode doe je alsof je de hand van iemand gaat schudden, het is dus makkelijker om je te laten helpen door iemand zoals je teammaat of trainer.
Instructies:
- Reik je hand uit alsof je een hand gaat schudden
- De andere persoon houdt het racket voor je vast met de kop naar boven en het handvat naar onderen.
- Draai het blad zodat je alleen de zijkant van het racket kunt zien
- Schuif het padel in de palm van je hand
- Sluit je hand alsof je de hand van iemand schud
- Je hebt nu de continental grip
Kijk hieronder de video van The Padel School voor meer hulp
De meeste spelers pakken een racket vanzelf eigenlijk op deze manier vast. Echter is het vaak zo dat of het racket net iets te gedraaid in de hand.
Het wilt niet zeggen dat de Continental grip de enige grip is die wordt gebruikt maar deze is wel het makkelijkste om te leren en kan veelzijdig gebruikt worden in het spel.
Zo lang je goed gepositioneerd staat en je blad goed georiënteerd is kan je hier vrijwel alles goed mee doen.
Hoe vaker je speelt, hoe behendiger je wordt. Meer ervaren spelers kunnen al tijdens het spelen hun grip aanpassen om zo het meeste uit een bal of situatie te halen.
2. Pas je grip aan voor verschillende situaties
Het scheelt al heel veel als je je racket goed vast hebt gedurende een hele rally maar je kan nog meer uit je grip halen.
Als je dit al echt onder de knie hebt en je bent al meer ervaren binnen de sport kan je ook de hoogte van je hand aanpassen om meer uit de situatie te halen
Lage ballen
Als je in een situatie terkont waarin je een lage bal moet terugspelen is het makkelijker om je hand meer naar onder te verplaatsen. De dop van racket, waar ook de polsband zit, is dan halverwege je handpalm
Als je dit doet heb je meer bereik met je racket omdat je blad verder van je hand is.
Hierdoor creer je een soort schep en maak je het makkelijk om ballen naar boven te spelen
Hoge ballen
Hetzelfde als met lage ballen kan je je hand naar onder verplaatsen wanneer je in een situatie bent met een hoge bal.
Door je hand naar beneden te verplaatsen kan je je pols veel beter inzetten. Dit maakt het makkelijker om de bal uit de lucht te scheppen en zelfs met effect terug te slaan
Zelfs al heb je je grip helemaal onder de knie kan het zijn dat je steeds niet volledig je racket benut. Dit kan te maken hebben met de ruimte in je hand grip
3.Genoeg ruimte in je hand
Ook al pas je de vorige tips succesvol toe kan het zijn dat je nog iets kunt verbeteren. Dat is de ruimte in je hand terwijl je het racket vast hebt. Met ruimte bedoelen we de afstand tussen je handpalm en je vingers wanneer je het racket vast hebt.
Als je te weinig ruimte over laat dan kan het voorkomen dat hier voor compenseert door harder te knijpen. Op lange termijn kan je hier dus ook blessures aan over houden. Maar wat is genoeg ruimte tussen je vingers en je handpalm?
Wat is voldoende ruimte?
- Hou je racket vast zoals we hierboven beschreven hebben.
- Kijk vervolgens naar de ruimte tussen je palm van je hand en je vingers zit
- Hier moet voldoende ruimte tussen zitten
Met voldoende ruimte bedoelen we een wijsvinger afstand tussen je palm en je vingers zoals hieronder op de foto te zien is.
Houd er wel rekening mee dat dit niet voor iedereen en ieder racket werkt. Wellicht speel je al heel lekker of misschien heb je er geen last van.
Heb je last van spieren en gewrichten na een potje padel of zelfs blessures opgelopen op lange termijn?
Dat is het een goed idee om te kijken of je dit kunt oplossen door deze ruimte groter te maken.
Dit kan je makkelijk en goedkoop oplossen met een overgrip.
Overgrip of basisgrip
Met een overgrip of basisgrip kan je je handvat verdikken of verdunnen.
Met een overgrip wikkel je een extra laag om het handvat van het padel racket heen wat er voor zorgt dat je deze dikker wordt. Op deze manier creëer je dus meer ruimte tussen je vingers en de palm van je hand.
Een basisgrip is de eerste laag die standaard op een padel racket zit. Deze kan je ook vervangen met een andere basisgrip zoals een simpele nieuwe rubber band of zelfs een Hexgrip. Per handvat kan je er maar 1 basisgrip op zetten.
Maar let wel op met de minder lagen of extra grips die je om je racket bind:
- Hoe dunner het handvat, hoe harder je moeten knijpen. Daarnaast draait je racket in je hand als je handvat te dun is en dit wil je niet.
- Hoe dikker het handvat, hoe minder wendbaar het racket. Dit zorgt al snel voor pijn aan je pols.
Wil je en overgrip uitproberen? Dan raden we aan om er per keer 1 overgrip op zetten. Op deze manier kun je het goed uittesten
Met een overgrip of een basisgrip kun je namelijk heel eenvoudig en goedkoop je racket verbeteren en misschien zelfs een nieuw leven in een ouder racket blazen.
Gebruik een polsband
De lus die onderaan het handvat van je padel racket hangt, hangt er niet voor niets. Deze afsluitbare lus of polsband voorkomt dat je je racket naar een een speler gooit wanneer je tijdens een smash het racket uit je handen laat schieten.
Het is in wedstrijden zelfs verplicht om deze om je pols te hebben.
Conclusie
Begin je net met spelen of speel je al een tijdje? Hoe vaak kijk je eigenlijk naar hoe je het racket vasthoudt?
De meeste spelers pakken automatisch het racket met de continentale grip. Maar vaak is het zo dat het blad van je racket te veel gedraaid zit. Het blad moet naar boven wijzen net als bij een hamer. Dat gebeurt vooral tijdens het spel.
De ruimte tussen je vingers en je handpalm is ook belangrijk. Er moet niet te veel maar ook niet te weinig ruimte zijn tussen de handpalm en je vingers.
In het ergste geval kan deze ruimte ervoor kunnen zorgen dat je blessures oploopt na een tijd . Daarnaast is het zo dat je racket in je hand draait dat je hierdoor de bal niet goed op je racket krijgt. Een goede regel is een vinger breedte tussen de palm van je hand en je vingers. We raden vooral aan om een overgrip uit te proberen om te weten wat het beste voor jouw speelt.
Als je dit voor elkaar hebt heb je al een hele voorsprong. Vaak is het dan nog een kwestie van je lichaam goed positioneren om de bal perfect te raken.