In nederland is Padel razend populair, je hoort er meer en meer over praten en misschien heb je al een baan gezien bij een tennisclub.
Padel is bedacht in 1962 in mexico en heeft zich razendsnel verspreid in Zuid Amerika, Europa en de rest van de wereld.
Vanaf het moment dat de sport in 2006 voor het eerst werd geïntroduceerd is het aantal banen in Nederland alsmaar groter geworden. Er wordt zelfs gezegd dat Padel dé sport is van dit millennium!
Wat is padel?
Padel is een racketsport en ploegsport dat lijkt op een mix tussen Tennis maar ook op Squash. Het wordt zowel binnen als buiten gespeeld. Het is makkelijk te herkennen aan de glazen muren en het omringende hekwerk.
Padel wordt in Nederland beheerd door de KNLTB, de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond, sinds de fusie met Nederlandse padelbond in 2020.
De KNLTB verwacht “dat binnen tien jaar zo’n 500 tennisverenigingen de keuze hebben gemaakt voor een of twee padelbanen”
Veel padel banen worden dus aangelegd bij bestaande tennisclubs omdat het vaak dezelfde spelers aantrekt. De sporten zijn namelijk erg vergelijkbaar.
Het mooie van deze sport is dat je het snel onder de knie hebt en dat je nog goed kan presteren ook. Zelfs al heb je nooit een racket vastgehouden.
Padel als sport
De sport trekt namelijk ook veel nieuwe spelers aan, zelfs mensen die nog nooit eerder een racket hebben vastgehouden of eerder een racketsport hebben gespeeld.
Padel is voornamelijk een ploegsport omdat het gespeeld wordt met vier spelers in twee teams van twee personen. In dat opzicht is het dus een ploeg.
Een standaard Padelbaan is 10 meter breed en dan ook echt gemaakt voor 4 spelers.
Padel kan ook gesingeld worden alleen heb je hier een aparte baan voor nodig van 6 meter bij 20 meter.
Padel is dan ook geen contact sport, het wordt alleen gespeeld met het racket en een bal en fysiek contact maakt niet deel uit van het spel. Mocht het gebeuren dan is dit waarschijnlijk niet met opzet.
Is het dan ook een Olympische spelen? Kort antwoord nóg niet!
Olympische spelen
Padel is vandaag nog geen officiële Olympische sport. Wel doet de padelbond hun best om dit op het olympische programma te krijgen.
Bij de olympische spelen van Tokyo in 2021 wordt de sport tentoongesteld. Het is de bedoeling om participerende atleten padel te laten spelen om te laten zien hoe leuk de sport is en om zo de populariteit te vergroten.
Maar er zitten nog een paar haken en ogen aan. Padel kan niet zomaar een olympische sport worden, er zitten veel regels aan verbonden.
De sport moet kunnen bewijzen dat het een toegevoegde waarde heeft in bijvoorbeeld economische en traditionele aspecten.
Daarnaast moet de sport op zijn minst in 75 landen gespeeld worden en op 4 continenten. Ook moet het door vrouwen op zijn minst in 40 landen verdeeld over 3 continenten gespeeld worden.
Daar zijn we nog niet helemaal maar het gaat wel de goede kant op. Als je nagaat dat het in veel landen net zo populair is als voetbal zal het waarschijnlijk niet lang duren voor dit een echte olympische sport wordt.
De eerstvolgende kans om dit te laten gebeuren zijn waarschijnlijk de Olympische spelen van Los Angeles in 2028.
Waarom padel spelen?
- Padel is erg goed voor je conditie. Een hoge hartslag door korte sprintjes, langere speeltijden. Makkelijk dus om je uithoudingsvermogen te verbeteren.
- Het is veel minder intensief dan andere racketsporten. Dit heeft te maken met het meerdere factoren. Ten eerste sta je er niet alleen voor. In vrijwel alle wedstrijden wordt er gedubbeld. Je hoeft dus niet alleen op jezelf te rekenen.
Ten tweede hoef je dankzij de speciale padelbal en het padelracket veel minder kracht te zetten om de bal te kunnen verplaatsen. Bij padel draait het veel meer om tactiek dan om kracht. Het is dus veel minder blessure gevoelig.
- De hoeveelheid mensen op de baan en de kleine afstand op de baan maken padel een hele social sport. Een padel veld is zo’n 10% kleiner dan een tennisveld. Daarnaast sta je met padel altijd in het speelveld, binnen de muren. Je kunt dus ook veel makkelijker met elkaar communiceren.
- Dezelfde muren zorgen er ook voor dat de rally’s langer duren. Je hebt dus langer plezier tijdens een punt. Hierover later meer
Wat is padel?
Zoals we eerder vertelden is Padel een racketsport die het meeste lijkt op Tennis maar ook op Squash. Dit is de reden dat de meeste padel banen aangelegd worden op bestaande tennisclubs.
Padel wordt gespeeld op een kunstgrasveld van 20 bij 10 meter en is verdeeld door een net, met aan beide kanten twee service vlakken en een speelvlak. De sport wordt zowel binnen als buiten gespeeld
Padel wordt voornamelijk gespeeld in dubbels waarbij een tweetal aan weerszijden van het net staat. De baan is al snel te breed voor twee spelers en leent zich dus niet goed voor een singelspel.
Padel onderscheid zich door de unieke kooi structuur rondom het veld en dit is ook waardoor de sport zo populair is geworden.
Is tennis hetzelfde als padel ?
Veel nieuwe padel spelers zijn overgekomen vanuit tennis. Ook al lijken de sporten op elkaar zijn ze erg anders. Voornamelijk de andere rackets en de baan zelf.
Andere rackets
Een padel racket is anders dan een tennisracket. Een padelracket is korter, ronder en dikker.
Ook al is het mogelijk om enig effect te geven aan een bal zal dit veel malen minder zijn dan met een tennis racket.
Het blad van een padel racket is namelijk glad in tegenstelling tot een tennisracket. Een padel racket heeft geen snaren. Snaren bieden meer frictie die een speler dus kan gebruiken om makkelijker ballen met effect kunnen slaan.
Daarnaast is het midden van de betere padel rackets gevuld met EVA foam schuimrubber en het blad is gemaakt van carbon. Goedkopere varianten zijn gemaakt van glasvezel en polyethyleen.
Een unieke baan
Waar je bij tennis nog om het speelveld heen kan lopen is dat niet mogelijk bij padel dat is omdat een padelbaan nog 4 extra muren heeft, gemaakt van oersterk glas en hekwerk.
- Aan beide achterkanten; Plexiglas wanden van 3 meter en hekwerk van 1 meter daar bovenop.
- Aan beide zijkanten; hekwerk wanden van 3 meter. In de hoeken lopen de plexiglas wanden 4m door.
Doordat de baan er anders uitziet komen er ook andere regels bij kijken
Padel regels in het kort
Spelers proberen punten te scoren door een padelbal over en weer te slaan over het net. Als de tegenstander niet in staat is de bal volgens de regels terug te slaan is de punt aan jouw.
Om een punt te scoren moet de bal één keer binnen het speelveld van de tegenstander stuiteren, dat is als de tegenstander de bal niet meteen terugspeelt.
Als de tegenstander de bal twee keer laat stuiteren op zijn veld, de bal in het net slaat, of buiten het speelveld slaat, is de punt aan jouw
Vergelijkbaar met tennis dus.
Maar het grote verschil is dat de muren ook een rol spelen in het spel:
- De muren limiteren het speelveld, net als de speellijnen bij tennis.
- Je kunt de glazen muur aan jouw kant gebruiken om de bal terug te spelen naar de tegenstander.
Als de bal aan de kant van de tegenstander niet eerst de grond raakt, is de bal uit:
- Wanneer de bal eerst het hek raakt, voor het de grond raakt
- Wanneer de bal eerst de glazen wand raakt, voor het de grond raakt
De puntentelling is wel hetzelfde als bij tennis. Bij padel is de service onderhands.
Makkelijke instap
Het gebruiken van de glazen wand hebben nieuwe spelers padel al snel onder de knie.
De muren maken het spel extra interessant omdat ze gebruikt kunnen worden om de bal terug te spelen naar de tegenstander of, om een krachtig schot op te vangen.
Met tennis, wanneer een tegenstander technisch heel sterk is heb je als beginner al snel veel achterstand. Dit is omdat ervaren spelers ballen hard kunnen slaan en met veel effect en je deze als beginner nog niet goed op kan vangen.
Bij Padel draait het vooral om tactiek en niet zo zeer om kracht of techniek. Zelfs al is er veel verschil tussen beginnende en ervaren spelers is dit minder dan met andere racket sport.
Bij Padel blijft de bal langer in het spel nadat het de glazen muur geraakt heeft. Je hebt dus als het ware een extra kans.
Je kunt dus vrij makkelijk een snelle bal terug spelen door hem eerst op de glazen muur te laten stuiteren. Hierdoor verliest de bal energie en kun jij de bal beter raken.
De glazen muren en het racket brengen de spelers op een vergelijkbaar niveau en maakt het veel leuker omdat rally vaak langer zijn.
Is padel zwaar?
Het is een sport die je lichamelijke in alle aspecten uitdaagt maar is heel goed te combineren is met andere sporten.
Vergelijken met andere racketsporten zoals squash of tennis, is padel veel minder blessure gevoelig.
Veel professionele tennisspelers stappen dan ook over op padel om blessures te vermijden.
Daarnaast sta je op het kleinere padel veld dichter bij elkaar (pas op die anderhalf meter) en dit maakt het een zeer sociale sport
Dit is wat grotendeels zorgt voor het succes dat de sport vandaag heeft en waarom de aantal padelbanen als paddestoelen uit de grond schieten.
Conclusie
Padel is een zeer populaire ploeg en racketsport wereldwijd. Niet alleen in zuid amerika, Mexico of spanje maar ook in nederland groeit de sport razendsnel. De KNLTB verwacht binnen 10 jaar minimaal 1000 extra banen.
En dat is niet zonder reden. Padel is makkelijker op te pakken dan de meeste racketsporten. Niet alleen hebben nieuwe spelers het vaak snel onder de knie. De unieke baan en racket maken het speelniveau ook meer even.
De sport draait namelijk niet om kracht en techniek maar bovenal om tactiek.
Dit maakt padel minder intensief en minder blessuregevoelig dan een sport zoals tennis of squash.